Pot ob mlinih: potok Kranjšek s svojimi slapovi in tolmunčki (foto + video)

Zaradi omejitve gibanja sva zadnji obisk v Sloveniji izkoristila za odkrivanje novih, doslej nama še neznanih kotičkov naše občine. Eden od slednjih je soteska pod vasjo Stomaž, po kateri teče potok Kranjšek, ki preseneti z obiljem vode sredi sicer sušnega območja. 

Vrhe so večini precej neznan košček Primorske, med domačini poznan tudi po imenu mala Švica. Predstavljajo skupek gričev in vasic na meji med sežansko in vipavsko občino, ponujajo pa lep razgled na vipavsko dolino in pobočja Nanosa. Spomladi so odlična lokacija za lovce na šparglje, poleti pa dolina Raše nudi prijetno zavetje pred žgočim soncem. 

Kot omenjeno, sva tokrat raziskovala sotesko pod vasjo Stomaž, ki je bila včasih posejana z vodnimi mlini. Mlinov je bilo sedem, danes pa je videti le še njihove ruševine. Nekaj zanimivosti si lahko preberete na informativni tabli, ki stoji na izhodišču najinega izleta ob križišču med vasema Stomaž in Razguri. Pot najprej vodi skozi simpatično vas in se na koncu vasi nadaljuje proti cerkvici Svetega Tomaža. Do tja pridemo po makadamski potki, ki prečka kraško gmajno in številne vinograde. Pokrajino konec jeseni še dodatno poživijo kakiji s svojimi živo oranžnimi sadeži.

Malo pred cerkvico nas smerokaz usmeri na pot, ki se spusti v sotesko in nas pripelje do potoka, od tam pa nadaljujemo levo ob strugi. V času najinega obiska je bil potok precej poln vode, situacija pa je v sušnem obdobju verjetno precej drugačna. Potok vsakih nekaj metrov popestrijo simpatični tolmunčki in človeka kar zamika, da bi se v njih namočil. No, tokrat se je namakala samo Luna, ki je dejstvo, da je imela voda le nekaj stopinj, ni motilo preveč. 

Pot po dolini se nadaljuje približno dva kilometra, nato pa zavije v hrib in nas pripelje nazaj do cerkvice. Celotna krožna pot je dolga približno pet kilometrov in je nezahtevna; malo je treba popaziti le na dveh delih, kjer je pot delno uničena. Za lažjo orientacijo prilagam še .gpx sled. Aja pa še to; kljub temu, da je bila nedelja nisva na celi poti srečala nikogar, tako da pot vsekakor priporočam vsem, ki bi se radi izognili močno obljudenim krajem. 

Pot ob mlinih

Izhodišče: Parkirišče ob križišču med vasema Stomaž in Razguri – link na Google Zemljevide

Zahtevnost: nezahtevno

Dolžina, višinska razlika: 5 km, 100 vm

Primerno za pse: DA

Prenos .gpx sledi izleta