Ideja za izlet (MTB): Korte s strmimi klanci, odlično pizzo in razgledom do Triglava

Kolovoz proti Kortam

Povzetek

Izhodišče: Makadamsko parkirišče med cerkvijo in Staro šolo (klik za lokacijo)  

Traili v okolici: First flow trail, Druga trail, First DH Track, Potok, 510 in Anomalija 2.0 (Trailforks)

Najboljši čas za obisk: zima, pomlad, jesen, ob hladnejšem vremenu vsaj en teden po dežju

Zahtevnost: srednje do zahtevno, odvisno od kombinacije trailov. Tudi modro označeni traili imajo nekaj strmih in nekoliko bolj tehničnih odsekov

Podlaga: lapor, zemlja – nekaj dni po dežju (odvisno od količine dežja in vetra) bo podlaga precej drseča, saj se traili nahajajo v gozdu

After: Pizzeria Fuoriseria (€€), Gostilna Korte (€€)


Opis izleta

Korte so največje naselje izolskega zaledja, postavljene na eno od številnih primorskih vzpetin. So priljubljena točka za obisk gorskih kolesarjev, po zaslugi Kluba Gorskih Kolesarjev Obala, ki skrbi za številne kolesarske poti na območju.

Lokalne traile lahko razdelimo na dva dela – prve z izhodiščem v Kortah in druge, ki so speljani bližje Maliji. Tokrat sva odpeljala po enega od obeh saj so lepo povezani z razgibano dvosledno potjo, ki jo večinoma uporabljajo lokalni sprehajalci. Parkirala sva v Kortah na brezplačnem makadamskem parkirišču, ki se nahaja med cerkvijo Sv. Antona in prenovljeno bivšo osnovno šolo, ki sedaj služi kot hotel. Kljub nizkim temperaturam in obstoječimi omejitvami v obalno-kraški regiji je bilo parkirišče precej zasedeno, okoliške poti pa polne sprehajalcev.

(Ano)Malija

S parkirišča sva se po cesti odpravila proti Maliji oziroma trailu Anomalija 2.0. Gre za moder razgiban trail, ki se konča pri potoku. Nekaj tehničnih odsekov in nekoliko drseča podlaga zahtevajo nekoliko pozornosti in ne dovolijo brezglavega divjanja še neizkušenim 🙂 Na koncu traila se odpeljemo po kolovozu in se po strmi asfaltni cesti, kjer pride prav vsak dodaten zobnik na zadnji kaseti, povzpnemo do Šareda, od tam pa nazaj do križišča, kjer se začne trail. Do Kort se lahko vrnemo po cesti ali po povezovalni poti, ki nas po razgibanem terenu pripelje pod vas.

Korte

Ob vrnitvi v Korte sva se usmerila med hišami na desno, kjer se ob koncu asfaltirane ceste začnejo traili. Oznak sicer ni, vendar je zaradi zvoženosti hitro jasno, da ste na pravem mestu. Trail ki sva ga vozila, se prvi odcepi na levo, kjer ostali zavijejo desno. Po prvih metrih kamenja se spustimo v gozd, kjer kombinacija zemlje in nekaj večjih kamnov narekuje linijo spusta. Na več mestih obstajajo variante, nekatere lažje in hitrejše, nekatere malo bolj tehnične. Ob prvem spustu sva se ustavila pri enem kamnitem odseku, ki pa ga v drugo skoraj nisva opazila. Trail ni posebno zahteven, ponuja pa tudi nekaj manjših skokov. Večji se sicer nahajajo na tralih, ki potekajo na desni strani.

Po drugem spustu tukaj in skupno treh, sva ocenila, da bo dovolj. Odločila sva se, da sam odpedaliram še enkrat na vrh, po avto, Zala pa je medtem poklicala v Fuoriserio in naročila dve slastni pizzi, ki sta naju pričakali še vroči. V luči korona ukrepov sva ju pojedla kar v avtu z ragledom, ki je segal preko Tržaškega zaliva vse do Julijcev s Triglavom.